Geçen sene Rusya'dan Lyman 525 türü Svarog tek kurşun kalıbı getirttim. Gümrüğe takılmadan elime ulaştı.

Eliniz döküm işine alışırsa tek kalıptan saatte 40-50 tane çıkartabiliyorsunuz

Bu kalıpla maça değiştirerek 28-30-32-34 gram kurşun dökülebiliyor. Denemelerimde antimonlu kurşun döktüğümde 28 gramlık kalıptan 27 gram, saf kurşun döktüğümde ise tam 28 gram geldiğini gördüm. 28 gram kurşun tapasıyla 31-32 gram geliyor:

1.50 gram D20 barutu ile mükerrer dolum olarak CX2000 kapsülle hazırladığım tapasıyla 32 gram gelen kurşunların bazıları üzerine kıl destere ile + şeklinde oluk açtığım zaman mantarlaşmanın daha iyi olduğunu keşfettim. Bu dolumlar 47 cm slug namlulu tüfekte 1300 fps (396 m/s) hızla çıkıyorlar.

Aşağıdaki videoda 5 litrelik su bidonlarına yapılan test atışı ve ikinci bidon içinden çıkartılan çekirdeğin mantarlaşmasını görebilirsiniz
Yaptığımız CFD analizlerinde basınç dalgaları ve akım özellikleri dengeli bir kurşun olduğu gösteriyor

36.5 metreden gurupman testlerimiz de iyi bir sonuç verdi

İşin pratik sonucuna gelirsek, benim yukarıda sözünü ettiğim dolumlarla arkadaşlarım geçen av sezonunda 30-40 metreler arasında tek atışla epeyce domuz indirdi:

SONUÇ: Fişek fiyatlarının oldukça arttığı bu dönemde her türlü testini yaptığımız Svarog tipi kendi dolumunuz tekkurşunlar domuz avı için oldukça etkilii bir seçenektir