B&P 34 GR 3 NO der ustalarým

Diðer sorunuz için bir cevap buldum ama cevabým baþka bir siteden 'FÝÞEK DENEMELERÝ' konulu yazýdan bilgi ve tecrube paylaþýmý oldu için alýntýdýr.O sitedeký degerlý dostlar affetsýn bený.Umarým herkese yardýmcý olur.
^^Arkadaþlar öncelikle belirtmek istiyorum.Bu fiþek denemelerini Türkiye Avcýlarý sitesinden Tolga SEKU arkadaþýmýz yapmýþtýr.Benim yaptýðým Þinasi Kardeþimin isteði üzerine burada paylaþmaktýr.Kanaatimcede güzel bir çalýþma olmuþ.Verdiði uðraþ ,zaman ve para için kendisine tekrar teþekkür ederim.Umarým size bu denemeler yardýmcý olur.
Bundan sonrasý Tolga arkadaþýmýzýn yaptýðý denemelere ait kendisinin yorumlarýdýr.
Saygýlarýmla
Geçtiðimiz hafta bazý fiþek denemelerim oldu. huðlu çifte, armsan yarý otomatik iþe çeþitli mesafelerden deneme atýþlarý yaptým.
öncelikle denediðim fiþekleri belirtmek istiyorum.
RC SÝPE 32 GRAM 6 NO
RC S4 33 GR 6 NO,
FEDERAL 28 GR 6 NO,
ÝMPERÝAL KEÇE TAPA 30 GR 6 NO,
ÝMPERÝAL KEÇE TAPA 32 GR 5 NO,
RC 32 6 NO,
B&P NÝKE 32 GR 6 NO,
B&P GB 32 GR 6 NO BÝOR TAPA,
RC S4 33 GR 7 NO,
RC S4 33 GR 8 NO,
RC S4 33 GR 5 N0,
ÝMPERÝAL KEÇE TAPA 28 GR 9, NO,
RC 2 28 GR 9,5 NO,
RC 2 28 GR 7.5 NO,
özellikle çýkardýðým sonuçlarý belirtmeden deneme ayrýntlarýný vereyim,
denemeleri yaptýðým karton 60 cm * 60 cm,
tüfekler huðlu 104 b üst namlu tam þok,
alt namlu yarým þok. armsan yarý oto ,4 5, ve 3 nolu þoklar. rakým 80 metre ve hava açýk ve nem oraný düþük.
dýþ sýcaklik 23 derece ve her iki tüfeðin namlu boyu 71 cm, huðlu sabit þoklu, armsan mobil içten takma þoklu,
denemeleri 23 metrede ve 32 metrede yaptým.
her kombinasyonu denedim.
sonuçlarým þunlar. iri saçmalar (5 no fiþekler) kesinle 3 numaralý ve 1 numaralý þoku sevmiyor. 4 ve 5 nolu þoklarda hedefler üzerinde daha fazla saçma vardý.
keçe tapalý fiþekler kesinlikle tam þoku sevmiyor. 3-4-5 nolu þoklarda daha iyi sonuç veriyor.
fakat en iyi sonuçlarý 4 nolu þoklarda aldým.
rc trap fiþekleri 1 ve 3 nolu þoklarda harika sonuç veriyor.
rc skeet fiþeði 9.5 no 28 gr, her þokta hemen hemen ayný sonucu verdi.
ama en iyi sonucu 4 nolu þokta armsanda aldým.
gelelim keklik fiþeðine, 23 metre atýþlarýnda 3 nolu þok ile b&p nike 6 numara saçma ile hedefte 200 saçma vardý.
Rc s4 33 gr 6 no ile hedefte 225 saçma vardý.(3 nolu þok ile)
imperial 30 gr keçe tapa ile 4 nolu þokla 172 saçma vardý.
dikkat: 32 metre atýþlarýnda ise federal hedefe tam 188 adet saçma isabet ettirdi.3 nolu þokla.
federal 28 gr.yani 225 adet saçmanýn 188 adedini 32 metrede hedefe gönderdi.
32 gr saçma içerisinde 250 adet 6 no saçma var. 33 gr içinde yaklaþýk 265 adet.
bu þekilde yüzdeye vurulur ise federal 28 gram olmasýna raðmen hedefte daha fazla isabet saðladý diyebiliriz. fakat federalin 28 gram olmasý ve diðer fiþeklerin 30 32-33 gr olmalarý sýcak havada daha fazla basýncla patlamalarýna ve saçmayý daðýtmalarýna sebep olabilir. bunuda tartýþabiliriz.
bunun yanýnda pazar sabahý 10 çeþit 6 no fiþeði (federalin 32 gramý dahil) deneyeceðim ve atýþ yüzdelerini belirteceðim.
7 no 8 no ve 9 no saçmalarda rc s4 için tüfek þoku pek önem taþýmýyor. hem 4 hem 3 hemde 1 nolu þoklarda hemen hemen ayný sonuçlara ulaþtým.
hepside baþarýlý idi.
keçe tapa fiþeklerde ise saçma numarasý pek önemli olmadan sok daraldýkça saçmalardaki isabet sayýsý azalýyordu. çýkardýðým sonuç keçe tapa fiþeklerde ve iri saçmalarda RC ( 4 nolu þok ) kullanmak lazým en iyi sonuçlara böyle ulaþtým.
6 numara saçmalar arasýndaki son finali bugün sabah yaptým. kazanan rc S4 6 no 33 gram saçma.
22 derece sýcaklý hava açýk ve rüzgar yok.
atýþý armsan yarý otomatik ve 71 cm namlu ile yaptým.
hem 3 nolu hemde 4 nolu þoklarý kullandým.
hedefe en çok saçma federalde isabet etti. ama saçmalar arasý mesafe çok çok yakýn.keklik kadar bir kýsýmda en çok 22 en az 6 saçma saydým.
en iyi daðilýmý rc s4 6 fiþekte aldýk.
her atýþda 7 civarý saçma hedefi buldu daðýlým ise eþit ve 60 *60 kartonun her tarafýný kaplayacak kadar iyi idi.
rc sipe 32 gram 6 no ise s4 e çok yakýn sonuçlar verdi.
fiocchi pl 32 6 ise bazý atýþlarda mükemmel sonuç vermesine karþýn bazý atýþlarda grupmanýnda yer yer boþluklar verdi.
mirage 32 6 fiþekte , fiocchi gibi grupmanýnda yer yer boþluklar olmasýnda raðmen kullanýlabilir.
b&p nike düzgün daðýlým vermesine raðmen bazý durumlarda avý kaçýrabilir gibi görünüyor.
ama tercih edilebilir.
sonuç olarak denediðim fiþeklerde fiyat-performans sýralamasý yaparsak.
1- rc s4
2 -rc sipe
3 -bp nike
4 -fiocchi
5- mirage
6- federal
vuruþ gücü ve isabet oraný için
1- federal - s4 6
2 rc sipe
3 b&p nike
4 fiocchi
5 mirage
bunun yanýnda nike 5 numara ve s4 5 numara, winchester ranger 4 no ve federal 6 no fiþekleri tavþan avý için teneke üzerinde denedim. tavþan büyüklügünde tenekeyi yan yatýrýp 32 metreden hýzlý niþan alarak ateþ ettim. ( diðer atýþlar gibi destekli deðil).
winchester 15 isabet, hepsi 025 mm kalýnlýðýnda tenekeyi deldi.
federal 12 isabet hepsi tenekeyi deldi.
s4 5 no nike 5 no saçmalar 11 isabet ,hepsi tenekeyi deldi.
isteðe baðlý olarak s4 ve nike 5 no saçmalar kullanýlabilir.
fiyat olarak daha uygun.
denemelerimden çýkardýðým bir sonucu daha ekleyeyim.
grupmaný en iyi olan fiþekler en sert saçmalara sahipti.
teneke kutulara yaptýðým atýþlarda teneke içindeki saçmalarý ezerek sertliklerini inceleme fýrsatým oldu.
Arkadaþlar söz verdiðim fiþek denemeleri 2 yi gerçekleþtirdim.
yaf 32 gram 6 numara,
zuber 32 gram 6 numara,
fiocchi 32 gr 6 numara,
mirage 32 gram 6 numara,
rc s4 6 numara,
yfs 34 gr 5 numara ,
rc s4 5 numara,
bp nike 5 numara , saçmalarý 4 ve 3 nolu þoklarla denedim. tüfeðim armsan 612 d, 71 cm namlu,
hava açýk 20 derece, rüzgar yok ve hedef 32 metrede 60-60 cm karton.
öncelikle 3 numaralý þokla 6 no saçmalarý denedim.
ve hem mutlu aldum hemde þaþýrdým ama en iyi daðýlýmý Zuberden aldým.
saçmalar arasý mesafe beni þaþýrtacak kadar iyi idi. açýkçasý þok oldum.
en iyi daðýlým sýrasý,
zuber, rc s4 , mirage, fiocchi, yaf oldu.
5 no saçmalarda ise rcs4 , nike ve yfs seklinde sýralama aldým.
konuk fiþek olarak denediðim winchester 4 no ranger ise, tavþan avý için sadece yeterli þeklinde sonuç verdi.ama kesinlikle daha iyi olabilirdi. saçmalar karton üzerine tamamen degesiz þekilde daðýlmýþtý.
4 no þokla ise en iyi daðýlýmý rcs4 te aldým.5 no saçmalarda.
geriye kalan bütün fiþekler yetersiz grupman verdi.
6 no saçmalarý denerken bir þey dikkatimi çekti. zuber dýþýndaki bütün fiþekler kartonu delip geçti ve kartonda yuvarlak delik açtý.
zuber ise kartonu deldi fakat deliklerden ýþýk sýzmýyordu. diðerfiþeklerde bakýldýðýnda kartonun arka tarafý görünürken zuberin delikleri , delik etrafýndaki kaðýt parçalarý ile kapanmýþtý. bunun sebebini anlamadým.kartonun arkasýndan bakýldýðýnda ise saçma kartonu delmiþti fakat deldiði yerdeki kaðýt parçasý kopmamýþtý ve kopmayan parça deliði kapatmýþtý.
bunun ne anlama gelebileceði hakkýnda fazla fikrim yok.^^