Gönderen Konu: Fişek yatağı ile ilgili düşünceler  (Okunma sayısı 25211 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Vedat DURAN

• Müdavim Üyemiz
  • Epagneul Breton:Minimum ebatta Maksimum Performans
Fişek yatağı ile ilgili düşünceler
« : 15 Şubat 2013, 11:49:21 »
Harika görünüyor, fiyat çok uygun,
yedek namlu yerli yapım mıdır?
böyle çift namlulu bir tüfeğin olunca başka bir tüfeğe gerek duymaz insan ....
kısa ve geniş şoklu namlu  upland (bıldırcın, çulluk)  avlar ,
uzun ve dar şoklu namlu ile tavşan ,keklik ,ördek için biçilmiş kaftan.
ayrıca fişek yatagı 70mm olması  çok iyi genelde bir çogumuz  70mm boyunda fişek kullanıyoruz avda malesef  tüfeklerimiz genelde magnum yataklı ,
bu gereksiz uzun yatak saçma grupmanını  malesef bozuyor.
  • Epagneul Breton, Winchester Select Lıght Gold
  • Epagneul Breton, Beretta 391 Light
  • Epagneul Breton, Fabarm L4S
  • Epagneul Breton, Zabala Side Look Çifte
  • Epagneul Breton , Akus Çifte
  • Epagneul Breton Benelli Vinci
Vedat DURAN
1974 Çan ÇANAKKALE
0 543 831 32 24
Mininum Ebat Maksimum Performans

Çevrimdışı Emin VURAL

• Onursal Üyemiz
Ynt: Fişek yatağı ile ilgili düşünceler
« Yanıtla #1 : 15 Şubat 2013, 12:13:35 »
Vedat bey çok doğru bir tespitiniz var size aynen katılıyorum yatak  konusunda

Ancak hiç kullanmadığımız bir magnum dur yada çelik saçma sevdası almış başını gidiyor

Bu arada Nuri amca temiz bir tüfeğin var fiatıda uygun hayırlı satışlar diliyorum Selamlar
  • Le Fusil Darne Saint-Etienne V 19 Paris France

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 15 Şubat 2013, 12:21:24 »
ayrıca fişek yatagı 70mm olması  çok iyi genelde bir çogumuz  70mm boyunda fişek kullanıyoruz avda malesef  tüfeklerimiz genelde magnum yataklı ,
tüfek gayet güzel ve şık.fiyatı da iyi.yatak konusuna gelince ben size bu konuda katılamıyorum malesef.konu biraz dağılacak ama hiç bir yerde  76mm yatak  ile 70mm yatak arasında  saçma grupmanını etkileyen  net bir test bilgi  ortaya ispatlanıp çıkarılmamıştır.en azından ben araştırıpta ulaşamadım.eğer böyle net bir bilgi test döküman  varsa paylaşırsanız sevinirim. rasgele ....
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Vedat DURAN

• Müdavim Üyemiz
  • Epagneul Breton:Minimum ebatta Maksimum Performans
« Yanıtla #3 : 15 Şubat 2013, 13:21:32 »
Suat Bey ,ben bizzat denedim,arada gözle görülür  farklılık oluyor,
 Bunu bizzat deneyen  iyi trapçı bir abimde tasdik etmişti,
Hatta  skeet ve trap atmak için üretilmiş  atıcı arkadaşların tüfeklerinde hiç 76 mm yataklı tüfek gördün mü?
bu fazladan boşluk tapada ve saçmalarda erken deformasyon yapıp grupmanı bozuyor,
  • Epagneul Breton, Winchester Select Lıght Gold
  • Epagneul Breton, Beretta 391 Light
  • Epagneul Breton, Fabarm L4S
  • Epagneul Breton, Zabala Side Look Çifte
  • Epagneul Breton , Akus Çifte
  • Epagneul Breton Benelli Vinci
Vedat DURAN
1974 Çan ÇANAKKALE
0 543 831 32 24
Mininum Ebat Maksimum Performans

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 15 Şubat 2013, 13:58:15 »
bu konuyu başka bir bölüme taşırsak ilan sahibinin ilanını kirlermemiş oluruz diye  düşünüyorum. ben atıcılık sporuyla ilgilenmiyorum.ayrıca 76mm yatağında çok farklı sonuçlar  doğuracağınıda  zannetmiyorum.ona bakılırsa her trap tüfeğide 76 cm namlulumu ?ben  av üzerinde çok bariz farklar yarattığınıda düşünmüyorum.her iki yatağa  sahip tüfeğide kullanıyorum. verdiğim link tede  yazılarını çok beğen diğim  İBRAHİM AYSU  bu konuya açıklık getirmiş durumda.görsel olarak olmasada  faydalı olacağını düşünerek.  http://www.avyaban.com/forum/index.php?topic=4571.0 linki ni incelerseniz çok bariz fark olmadığı kanısına  varacaksınız.yazı alıntıdır.başka bir sitedende olsa  paylaşım amacı olduğu için   sorun teşkil etmeyeceğini  düşünüyorum.rasgele..
« Son Düzenleme: 15 Şubat 2013, 14:01:20 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »

BİGA/1979

Çevrimdışı Semih MAVİLİ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 15 Şubat 2013, 14:23:54 »
Vedat bey çok doğru bir tespitiniz var size aynen katılıyorum yatak  konusunda

Ancak hiç kullanmadığımız bir magnum dur yada çelik saçma sevdası almış başını gidiyor

Bu arada Nuri amca temiz bir tüfeğin var fiatıda uygun hayırlı satışlar diliyorum Selamlar

emin bey; sizin görüşlerinize saygı duyuyorum ama lütfen sizde  diğer insanların görüş ve düşüncelerini dikkate alınız,
olaylara sadece kendi pencerenizden bakmanız sizi yanıltacaktır,
biz avcılar alıp satmak için tüfek almayız ve aldığımız tüfeğide uzun süre kullanmak isteriz,yarın öbür gün çelik saçma mevzuatı çıktığında,magnum fişekler yaygınlaştığında, mağdur olmamak için, ona göre tüfek alırız,ne yazıkki bu ülkede her avcının birden fazla tüfeğe sahip olma lüksü yok,
elbette isteyen 70mm yataklı,isteyen 76mm yataklı,isteyen çelik saçma dayanıklı,isteyen dayanıksız alır,
biz avcıların görevi, menfaatimize dokunsada doğruyu söylemek ve seçimi avcıya bırakmaktır,
bu arada bende 70 ve 76mm yatak arasında grupmanın bozulacağına  dair yazı okumadım,takdir değerli avcıların,
selam ve saygılarımla... O0

• benelli cordoba
  • beretta çifte
  • benelli super 90
Drsalih Semih mavili
1981
Dostluğumuz ebedidir, menfaate tahvil olmaz, menfaat için dost görünende uzak durmalı.
[/ur

Çevrimdışı Emin VURAL

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #6 : 15 Şubat 2013, 15:17:27 »
emin bey; sizin görüşlerinize saygı duyuyorum ama lütfen sizde  diğer insanların görüş ve düşüncelerini dikkate alınız,
olaylara sadece kendi pencerenizden bakmanız sizi yanıltacaktır,
biz avcılar alıp satmak için tüfek almayız ve aldığımız tüfeğide uzun süre kullanmak isteriz,yarın öbür gün çelik saçma mevzuatı çıktığında,magnum fişekler yaygınlaştığında, mağdur olmamak için, ona göre tüfek alırız,ne yazıkki bu ülkede her avcının birden fazla tüfeğe sahip olma lüksü yok,
elbette isteyen 70mm yataklı,isteyen 76mm yataklı,isteyen çelik saçma dayanıklı,isteyen dayanıksız alır,
biz avcıların görevi, menfaatimize dokunsada doğruyu söylemek ve seçimi avcıya bırakmaktır,
bu arada bende 70 ve 76mm yatak arasında grupmanın bozulacağına  dair yazı okumadım,takdir değerli avcıların,

Semih bey illaki benimde herkesin düşüncesine saygım var ........

Tüfek konusunda bildiklerimi söyleyip savundum bundan sonrada böyle olacak  (yanılırsam ben yanılacağım siz rahat olun)

Genelde bütün avcılar tüfeğini kullanmak için alır çelik saçma mevzuatı çıkınca yada magnum tüfek ihtiyacı doğunca

Piyasada bol miktarda 1000 lira civarı başlayan magnum yarı oto var ihtiyacı olan alır kullanılır ben kimseye magnum tüfek almayın demedimki...

Benim bu sitede yada herhangi bir platformda bir menfaatim yok çok şükür tek menfaatim yeni dostlar edinmek

Ben fikrimi söylüyorum soranlara yeni tüfek sevmiyorum tavsiyede etmiyorum sizede aynını söyledim siz bugün aksini söylüyorsunuz diye size olumsuz bir şeymi dedim ?

Bu benim fikrim isteyen istediği malı alır elbetet sizede eski tüfek önerdim öyleyse alın bir yeni tüfek görün aradaki farkı birde sizden dinleyelim bu konuda çok samimiyim kesinliklede yanlış anlamayın

Bu arada 70 ila 76 yatak konusunda bir yazı okumadım demişsiniz okumaya gerek yok atın görün farkı..... Selamlar

Çevrimdışı Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 15 Şubat 2013, 15:36:52 »
gurupmana hiç etkisi olmasa trap tüfekleri dahil tüm tüfekleri magnum yataklı yapıp geçerlerdi, yatağın birazcık daha uzun yapılması ekstra maliyet yada emek isteyen bişey olduğunu sanmam
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

The following users thanked this post: Süleyman DALAR

Çevrimdışı Emin VURAL

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #8 : 15 Şubat 2013, 15:41:15 »
gurupmana hiç etkisi olmasa trap tüfekleri dahil tüm tüfekleri magnum yataklı yapıp geçerlerdi, yatağın birazcık daha uzun yapılması ekstra maliyet yada emek isteyen bişey olduğunu sanmam

Evet Çağrı bey size katılıyorum dediğiniz gibi ekstra bir maliyet yok birde genel olarak ne kadar magnum fişek kullanıyoruz ?

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 15 Şubat 2013, 15:47:12 »
65-70-76-89 inanıyorumki bizim millet fişegi olmasa bile 116 yatakı tüfek çıksa yinede alır... sırf benim tüfegim 116 extra magnum diyebilmek için.... hiç 76 fişek görmedim.....magnum tüfekler psikolojik olarak daha saglam olur gibi bir his uyandırmıyor degil,ördek-kaz-domuz avı yapmayanlar için gereksiz bir ayrıntı......
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Emin VURAL

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #10 : 15 Şubat 2013, 15:48:24 »
tüfek gayet güzel ve şık.fiyatı da iyi.yatak konusuna gelince ben size bu konuda katılamıyorum malesef.konu biraz dağılacak ama hiç bir yerde  76mm yatak  ile 70mm yatak arasında  saçma grupmanını etkileyen  net bir test bilgi  ortaya ispatlanıp çıkarılmamıştır.en azından ben araştırıpta ulaşamadım.eğer böyle net bir bilgi test döküman  varsa paylaşırsanız sevinirim. rasgele ....

Suat bey bize katılmamanızı normal çok doğal karşılıyorum teşekkür ederim  farklı düşünceler olmalıki tartılışıp konuşulsun doğru neyse doğruya varılsın

Açıkçası bu konuda yazılı bir döküman varmı yokmu araştırmadım Semih bey ben rastlamadım demiş ancak denemek görmek çokta uzak değil

Ayrıca tüfek iç ölçüleri vede şokları yapım itibarı ile farklılık gösterebilir aynı marka tüfek vede şokla deniycem en kısa zamanda vede paylaşıcam  Selamlar

Çevrimdışı Emin VURAL

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #11 : 15 Şubat 2013, 15:53:26 »
65-70-76-89 inanıyorumki bizim millet fişegi olmasa bile 116 yatakı tüfek çıksa yinede alır... sırf benim tüfegim 116 extra magnum diyebilmek için.... hiç 76 fişek görmedim.....magnum tüfekler psikolojik olarak daha saglam olur gibi bir his uyandırmıyor degil,ördek-kaz-domuz avı yapmayanlar için gereksiz bir ayrıntı......

Evet doğru bir tespit daha bende 20 yıldır aktif avcıyım ava başlamadan 5 senede ustamın garadone pozesine ayar tutturmak için fişek attım (tabiki ota bokada)

ama hiç magnum fişek atmadım ihtiyaçta duymadım kışın çok sert ve soğuk olduğu dönemler yada illere gittiğim avlarda ki bu en az 10 yıl önce 35 gram meşhur

daplar şov yapıyordu eskiyi hatırlayanlar bilir.

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 15 Şubat 2013, 16:24:01 »
Suat bey bize katılmamanızı normal çok doğal karşılıyorum teşekkür ederim  farklı düşünceler olmalıki tartılışıp konuşulsun doğru neyse doğruya varılsın

Açıkçası bu konuda yazılı bir döküman varmı yokmu araştırmadım Semih bey ben rastlamadım demiş ancak denemek görmek çokta uzak değil

Ayrıca tüfek iç ölçüleri vede şokları yapım itibarı ile farklılık gösterebilir aynı marka tüfek vede şokla deniycem en kısa zamanda vede paylaşıcam  Selamlar
okuduğum kadarıyla iki yatak arasındaki fark olacaktır.ancak çok  bariz derecede olacağını sanmıyorum.aslında denemesini yapmak aklıma geldi.fakat elimdeki  tüfeklerin  namlu iç çapı farklı olunca sonuç ta sağlıklı olmaz diye denemedim.böyle bir test te daha önce yapılmadığı için konu dikkatimi çekti.şüphesiz doğru yada yanlış değişik düşünceler olacaktır.sonuçta bişeyleri tartışıyoruz ve  doğruyu bulmaya çalışıyoruz.bu çerçevede yorumlarımızı kırıcı olmadan uygun bir şekilde yazarsak çok daha güzel paylaşımların olacağı kanısındayım.bütün arkadaşlara selamlar rasgele...

BİGA/1979

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #13 : 15 Şubat 2013, 17:25:09 »
suan hangı tufek markası aklıma gelmedi ama. avrupa bır tufek 70mm olan fısek yatagını uzattı sebebı fişek patlayınca ucu tam acılmadıgı ıcın grupman etkılenıyor dıyerekten fısek agzının tam acılması ıcın fısk yatagını uzatmıstı nette bır arastırım bulursam resmı gosterırım
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Semih MAVİLİ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #14 : 15 Şubat 2013, 19:20:15 »
Semih bey illaki benimde herkesin düşüncesine saygım var ........

Tüfek konusunda bildiklerimi söyleyip savundum bundan sonrada böyle olacak  (yanılırsam ben yanılacağım siz rahat olun)

Genelde bütün avcılar tüfeğini kullanmak için alır çelik saçma mevzuatı çıkınca yada magnum tüfek ihtiyacı doğunca

Piyasada bol miktarda 1000 lira civarı başlayan magnum yarı oto var ihtiyacı olan alır kullanılır ben kimseye magnum tüfek almayın demedimki...

Benim bu sitede yada herhangi bir platformda bir menfaatim yok çok şükür tek menfaatim yeni dostlar edinmek

Ben fikrimi söylüyorum soranlara yeni tüfek sevmiyorum tavsiyede etmiyorum sizede aynını söyledim siz bugün aksini söylüyorsunuz diye size olumsuz bir şeymi dedim ?

Bu benim fikrim isteyen istediği malı alır elbetet sizede eski tüfek önerdim öyleyse alın bir yeni tüfek görün aradaki farkı birde sizden dinleyelim bu konuda çok samimiyim kesinliklede yanlış anlamayın

Bu arada 70 ila 76 yatak konusunda bir yazı okumadım demişsiniz okumaya gerek yok atın görün farkı..... Selamlar

Emin bey;sizin samimiyetinize inanıyorum ve güveniyorum,burada amaç;Namık Kemalin dediği gibi ''fikir çarpışmalarından doğan hakikat şimşeğini'' görmek,yoksa kimseyi itham etmek,suçlamak değil,ayrıca gereksiz alınganlıklarda yapılmamalıdır,sözümüz herkese...

benim eski tüfeklerle ilgili görüşlerim değişmedi,ben eskileride yenileride seviyorum,şuan iki tane Benellim,birtanede Ata neo 12 im var,dördüncü tüfeğim de upland avları için eski veya yeni nesil bir çifte olacak,hangisi hoşuma giderse onu alacağım,upland avlarında çelik saçma zorunluğu yok..
ben bu görüşlerimi,bir  tek tüfekle bütün avlara gitmeye çalışan,bütçesi bir tek tüfek almayı yeterli,yeni tüfek alacak yurdum avcısı için söylüyorum,elbette maddi durumlarına göre istedikleri av için ayrı ayrı tüfek alanlar olabilir.
Çelik saçma atan tüfek iyi,eskiler kötü ve sevmiyorum gibi asla bir cümlem olmadı,eskininin zerafetinin,yeninin de teknolojisinin hayranıyım...
76 ve 70 mm arasında fark olduğuna dair kaynak okumadım,ama kesin doğrudur demiyorum,deneyip görmek gerek...
paylaşımlarımızın sevgi ve saygı çerçevesinde devam etmesi dileğiyle...
  • benelli cordoba
  • beretta çifte
  • benelli super 90
Drsalih Semih mavili
1981
Dostluğumuz ebedidir, menfaate tahvil olmaz, menfaat için dost görünende uzak durmalı.
[/ur

Çevrimdışı Ziya ÇOBANOĞULLARI

• Müdavim Üyemiz
  • Avın başı rasgele sonu nasiptir.
« Yanıtla #15 : 15 Şubat 2013, 21:54:08 »
Nurettin AYDIN bu konuyu görmedi sanırım.  :)
Nurettin Usta nerdesin?  :)
Görüşlerini alalım ....

• Belçika Piper Çakmaklı Çifte(Constantinople-Lazaro Gabay)
  • Çifsan Çsp 555 Süperpoze
  • Sarsılmaz Concorde Yarı otomatik
  • Luigi Franchi Black Magic Yarı otomatik
  • Pietro Beretta S56E
  • Savaşcı Pointer's Altar
Ziya ÇOBANOĞULLARI      A rh +
02.06.1972 Bergama/İZMİR
İkamet : Çandarlı

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #16 : 16 Şubat 2013, 00:22:05 »
Grupman yonunden 76 mm yataklı bır sılahla 70 mm lık fısek kullanmak sanılanın aksıne olumlu yonde etkı edıyor ancak ıs penetrasyona gelınce durum tam tersıne donuyor
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #17 : 16 Şubat 2013, 10:35:44 »
Yukarıdaki linkteki konuyu da ben açmıştım,sağolsun İbrahim bey okuduklarından ve elindeki kaynaklardan derledikleri bilgilerle konuyu aydınlatmıştı.Yalnız yazıda dikkat edilirse 76mm. yataklı bir tüfekle 76mm.veya 70mm. fişek atıldığında çok bariz bir fark olmadığı yönünde.Yani bu iş için aynı tip 76mm.ve 70mm. yatağa sahip iki tüfek gerekli,ve her iki tüfekle 70mm.ayni fişeklerin denenip sonuca ona göre bakılmalı.Ne kadar olur bilemiyorum ama bende fark olacağını düşünüyorum açıkçası.
« Son Düzenleme: 16 Şubat 2013, 10:37:31 Gönderen: Erol ÖZTÜRK »
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #18 : 16 Şubat 2013, 16:56:57 »
Ben de akıl yürüttüğümde yatak ve fişek birbirine tam uyduğunda daha iyi olacağı kanısına varıyorum ama kullananların yorumlarına baktığımda bariz bir farktan bahseden yok diyebilirim. Demiyorum fark olmaz; ancak o farkı gölgeleyecek o kadar fazla değişkenler var ki, ne plağa ne ava isabette etkisini fark edemiyoruz bence. Standartları belirleyenler aynı kutudaki fişekler arasında +/- 10 m/s sürat farkını normal görüyor. İki uç fark arasında 20 m/s fark var. Bu fark ortalama 0,1-0,2 g barut farkıyla da sağlanabilir. Haliyle basınç da ona göre değişeceğini düşününce bu iki fişekle deneme yaptığımızda her yönden fark olacaktır ve mesela yatak uzunluğu farkını görmemize engel olabilir derim. Başka sebepler de eklenebileceğini hepmiz biliyoruz. Yine de mümkün olduğunca birbirine uyumlu olmalarını ben tercih ederim. Sırf parlama avı için veya spor için kullanacağım tüfekte magnum yatak olmasını istemem.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #19 : 16 Şubat 2013, 17:36:56 »
bir  hafta önce başka bir test için hedef kağıtlarını hazırlamıştım. kağıtlar bu konunun nasibiymiş.şimdi en kısa zamanda  bu testi yapıcam.muhtemelen pazartesi günü gibi.deneyip göreceğiz.
« Son Düzenleme: 16 Şubat 2013, 18:49:09 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »

BİGA/1979

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #20 : 16 Şubat 2013, 18:25:11 »
Aradaki farki fark 6 mm olduğundan 6mm den kısa tapa kullanılmadığı sürece fark olmaz düşüncesindeyim.Gaz kaçağı olabilmesi için gazların tapadan önce koniyi geçip iç çapa ulaşması lazım,tapanın ön kısmı iç çapa oturduktan sonra mesele yok.
Fakat bu mantıkla baktığımda fişek yatağının önünde zaten "forcing cone" dedikleri bir geçiş zonu koniklik var ki son eğilim bu geçiş zonunun yaklaşık 7-8 cm gibi uzun tutmak,klasik olarak bu zon max 3-4 cm uzunlukta,her halukarda tapa bu geçiş zonundan geçerken gazlar etrafından namluya ulaşır gibime geliyor.Yani 70 yatak ta olsa 76 yatak ta olsa forcing cone olduğu müddetçe bir anlamı yok.Ancak fişek yatağının hemen bitiminde merdiven basamağı gibi keskin bir inişle namlu iç çapı başlamalı ki bu tartışmanın bir anlamı olsun.Aslında forcing cone ne kadar kısa o kadar az gaz kaybı ama o kadar fazla geri tepme.
En ideali kısa forcing cone ve fişek boyuna yakın veya az uzun fişekyatağı  kombinasyonu.89 yatakla 70 lik fişek atılırsa olursa sorun olur onda bile 35 40 metreden büyük ördeklerde a400 le 32 gr fişekle randıman aldığını okudum amerikalı bir avcının geçenlerde.

İhmal edilebilir bir fark bu varsa da.En azından back bore namlu gerçeği var,o farktan(70-76 hatta 89 mevzu) kat kat büyük bir fark ama on da bile pek sorun yok.Teorik olarak 76 dan atılan yetmişlik fişek az daha az geri teper(back bore ya da uzun geçiş konisi gibi davranır) bu da iyi bir şey.
« Son Düzenleme: 16 Şubat 2013, 18:26:58 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Zülküf ÖZDUMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #21 : 16 Şubat 2013, 19:24:03 »
Hem 70 mm. hem de 76 mm. fişek yataklarına, aynı namlu uzunluğuna (71 cm.) ancak farkılı choke özelliklerine (sabit -mobil) ve farklı namlı iç çaplarına(18,3-18,4) sahip süperpoze kullanan biri olarak bence, pattern açısından bu  6 mm.lik farkın  namlu uzunluk farklarıyla (61-66-71-76 cm.), namlu iç çapına, saçmaların bu namlu uzunluklarındaki mesafelere göre derlenip toparlanması ve şokların özellik farklarıyla kıyaslanacak olursa sıfıra yakın bir farklılık olur.  Penetration açısından da sayın Köydemir'in belirttiği gibi aynı marka fişekler arasındaki dolum  farklarının da bu 6 mm.lik farklardan daha fazla etkili olur. Benim bu iki tüfeğim arasında ciddi farklılıklar var. Test yapmadım ama av üzerindeki etkilerine göre bende oluşan kanaat bu farklılığın en önemli nedenleri İÇ ÇAP ve CHOKE farkıdır. 
  • Robust 222
  • Breda Astro
  • Sarsılmaz Concorde
Zülküf ÖZDUMAN
1962/Diyarbakır

Çevrimdışı Adem ADİLLER

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #22 : 20 Şubat 2013, 22:42:57 »
35 yıldır avcılık yapmaktayım,eskiden kullanılan silahlar hemen hemen hepsi 70 yataklı idi büyüklerimiz fişekleri kendisi doldurur herkes kafasına göre,kundak yaranmı istersinşnamlu yaranmı istersin.gazsız tüfeğe 76 yatak çok fazladır,iddia ediyorum eksi 20 derecede çifteye bırak 50 gr magnum fişeği,40 gr fişekle bile randımanlı grupman yapamazsın,nedir 76 yataklı otomatik gazlı tüfekler ile 42 gr  50 gr havanın çok çok eksilerde seyretmesi halinde namlu ucunda geniş şok olması kaydıyla atılabilir,gazlı tüfekler bana göre ılıman iklim tüfeğidir.bu aralar tahtalı avı yapıyorum gazsız tüfekle tabi inanın kullandiğım fişek piyasanın en ucuz fişeği vede 28 gr.kalın sağlıcakla
adem adiller
1960
Tekirdağ

Çevrimdışı Adem ADİLLER

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #23 : 20 Şubat 2013, 23:33:28 »
aklıma gelen birşey daha var mantıklı olarak kendi düşünceme göre yazıyorum arkadaşlar çelik saçma diye birşey olamaz,nasıl olur saçmayı kaplarlar olur biter.velevkin yaptılar diyelim hiçbir namlunun ona dayanacağını sanmıyorum, yivli silahlar nasıl olacak ,nasıl atıcaksın hiç olmaz çelik namluyla çelik mermimi atacaksın,mantıklı düşünelim nasıl olucak.
adem adiller
1960
Tekirdağ

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #24 : 22 Şubat 2013, 12:17:59 »
Choke 2 3/4" shells in
2 3/4" chambers at sea level. 2 3/4" shells in 3" chambers at sea level. 2 3/4" shells in 2 3/4" chambers at 5,000 foot elevation. 2 3/4" shells in 3" chambers at 5,000 foot elevation.
Full 65 - 75% 55 - 75% 75 - 85% 65 - 85%
Improved Modified 55 - 65% 45 - 65% 65 - 75% 55 - 75%
Modified 45 - 55% 35 - 55% 55 - 65% 45 - 65%
Improved Cylinder 35 - 45% 25 - 45% 45 - 55% 35 - 55%
Skeet 30 - 35% 20 - 35% 40 - 45% 30 - 45%
Cylinder 25 - 35% 15 - 35% 35 - 45% 25 - 45%
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI